Van 1 Şubesi

İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde teşvik edici bir program uygulanmalı

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamuda asıl olanın kadrolu istihdam olduğunu kaydederek, “Kamuda kadrolularla diğer istihdam şekillerinde görev yapanlar arasında birçok fark var. Yapılan iş aynı ama haklar farklı. Vicdanları yaralayan, hakkaniyetli olmayan bu istihdam biçimine son verilmelidir. İstihdamda zorluk çekilen bölgelerde teşvik edici bir program uygulanmalı, ek tazminat oranları artırılmalı, söz konusu bölgeler bir cazibe merkezi haline getirilmelidir” dedi.

 

Memur-Sen Van Genişletilmiş İl Divan toplantısında konuşan Ali Yalçın, emperyal planların etkisiyle tarihte kadim coğrafyamızda bölünme ve parçalanmaların olduğunu belirterek, “Tarihin yeniden tekerrür ettiği, yeniden millet olarak bir araya gelme zaruretinin tavan yaptığı, birlikte dirayetle, cesaretle küresel planı bozma noktasında üzerimize çok kıymetli görevler düştüğü bir zaman dilimi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Örgütlenmenin önemine dikkat çeken Yalçın, “Örgütlenmeye, örgütlü gücümüzü tahkim etmeye devam etmeliyiz. Bizim en büyük gücümüz örgütlülüğümüzdür. Bugün geldiğimiz noktada birçok sorun çözüme kavuşturulduysa, bunun altında örgütlü gücümüzün imzası var. Hiçbir şey kendiliğinden çözülmez. Malcolm X’in bir sözü var: ‘Hiç kimse size özgürlük vermez. Kimse size eşitlik, adalet veya herhangi bir şey vermez. Adamsanız, alırsınız.’ Bunun yolu örgütlü olmaktan, kol kola girmekten, omuz omuza yürümekten, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmekten geçiyor. Bizim medeniyetimiz de bize örgütlü olmayı öğütlüyor” şeklinde konuştu.

 

 

Ciddi teşvikler hayata geçirilmelidir

Kamudaki sorunlara değinen Yalçın, “Kamuda aslolan kadrolu istihdamdır. Kamuda kadrolularla diğer istihdam şekillerinde görev yapanlar arasındaki farklar ortadan kaldırılmalıdır. Van’a ve bölgeye ilişkin teşvik edici bir program uygulanmalı, ek tazminat oranları artırılmalı, Van ve diğer iller bir cazibe merkezi haline getirilmelidir” diye konuştu.

Kamu görevlilerinin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde görev yapmasını teşvik edecek uygulamaların bölgeye kazanç sağlayacağını ifade eden Yalçın, şunları söyledi: “İnsanların burada görev yapmasını teşvik edecek uygulamaları hayata geçirmek gerekiyor. İnsanlar hem buraya gönüllü olarak gelmeli hem de bölgenin ekonomisi hareketlenmeli. Bu bölgeye ilişkin güncellemeler yapılmalı ve en az bir maaş ya da yarım maaş olacak şekilde bir ikramiye düşünülmeli. Buraya gelen insanlara bu fırsat sunulmalı ki, istihdam artsın, bu yörelere gelen kamu görevlilerinin arayışı ortadan kalksın.”

 

 

Sözleşmeliler ve kadrolular arasında açılan makas kapatılmalıdır

İstihdama ilişkin farklılıklardan da söz eden Ali Yalçın, “Sözleşmelilerle kadrolular arasında giderek açılan bir makas var. Şu konuda eşit değiliz, bu konuda eşit değiliz, o konuda eşit değiliz. Bu konulardaki makas farkı kapatılmalıdır” dedi.

 

 

 

Toplantıya, Memur-Sen Van İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Osman Ayşin, Memur-Sen’e bağlı sendikaların yönetim kurulları ve üyeler katıldı.