Hiçbir okul müdürü, Norm Kadro Fazlası atama başvurularında hiçbir öğretmeni tercih yapmaya zorlayamaz. Tercih yapmak istemeyen hiçbir öğretmenin yerine başvuru yapamaz. Ayrıca Yönetmeliğe göre öncelikle ilçe içinde tercihler yapıldıktan sonra ilçe dışına da tercih yapılabilecektir. İlçe dışına yapılacak tercihlerde yakın ilçeden uzak ilçeye tercihe zorlanması söz konusu değildir.
Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Norm Fazlası atamalar ile ilgili Resmi Yazısı Bakanlığımızın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine aykırıdır. İşte Yazı:
(1) Eğitim kurumunun ya da bölümün/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır.
(2) Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde bu durumdaki öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına atanır. İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir; bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, alanlarında ihtiyaç bulunan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanır.
(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Bu değerlendirmeye (Aday Öğretmenler de dahil) dir. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.
(4) Genel hayatı etkileyen deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle olağanüstü durumların oluştuğu yerlerdeki eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, öncelikle bu madde kapsamında bulunan ihtiyaç fazlası öğretmenlerle karşılanır.
(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir. Başvuru yapmayan öğretmenlerin başvurularını okul/kurum müdürleri tarafından yapılacaktır.
5.maddede "Başvuru yapmayan öğretmenlerin başvurularını okul/kurum müdürleri tarafından yapılacaktır." ibaresi Bakanlığımızın Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine aykırı olduğundan hiç bir öğretmenin atama başvurusu okul müdürlükleri tarafından yapılamayacaktır. Başvuru yapmak istemeyen öğretmenlerimizin bu konuya dikkat etmesi gerekmektedir.
Ayrıca; (Sendikamızın Görüşü):
Norm kadro fazlası öğretmenlerin tercihleri alınırken,Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 3. fıkrasındaki; "Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır." hükümlerine göre işlem yapılır.
Yönetmelik çok açık bir biçimde atamaların öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Buradan hareketle İl MEM'ler öğretmenlere bulundukları ilçedeki boş normları tercih etmeye zorlayamaz. İsteyen istediği ilçeyi tercih eder fakat öncelik ilçedeki boş norma o ilçedeki öğretmenin o ilçedeki diğer norm kadro fazlası öğretmenlerle birlikte hizmet puanı gözetilerek atanmasıdır. Burada o ilçeyi dışarıdan tercih eden norm kadro fazlası öğretmenin hizmet puanı o ilçeye atanmasını sağlamaz o ilçeyi o ilçeden kimse tercih etmemişse o zaman diğer ilçelerden o ilçeyi tercih edenlerin hizmet puanına göre atama yapılır.
Örneğin Van İlinin Tuşba ilesinde görev yapmakta olan ve hizmet puanı 75 olan bir norm kadro fazlası İngilizce öğretmeni bu ilçedeki İngilizce normu boş olan bir okulu tercih ettiğinde bu okulu başka bir ilçeden tercih eden 100 puanlı İngilizce öğretmeni olsa bile 75 puanlı İngilizce öğretmeninin atamasının yapılacağı anlamına gelmektedir.
Kısacası her yerleşim yeri ve her ilçe kendi arasında değerlendirilerek tercih ve hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalar yapılır. Kısacası bir ilçede tercihte bulunan norm kadro fazlası var ise aynı branştan tercihte bulunan başka bir ilçeden atama yapılamaz.
Yani İlçedeki boş kadro öncelikle ilçedeki norm kadro fazlası öğretmenin hakkı olduğunu ve uygulamanın bu sekilde yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.